Uprzejmie informujemy, że 20 października 2023 r. Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny Nr 4 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalu" wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

Jako załączniki do strony są do pobrania jadłospisy na każdy dzień ze wszystkimi szpitalnymi dietami.

W galerii znajdziecie Państwo zdjęcia posiłków, jakie spożywają nasi pacjenci.

Jadłospis na tydzień do pobrania od 02.12 do 08.12.2023 r.

Jadłospis na tydzień do pobrania od 25.11-01.12.2023 - korekta

Oznaczenie alergenów:

GLU PSZ – zboża zawierające gluten pszenny
SKO – skorupiaki i pochodne
JAJ – jaja i pochodne
RYB- ryby i pochodne
OZI- orzeszki ziemnie i pochodne
SOJ- soja i pochodne
MLE- mleko i pochodne wraz z laktozą
ORZ- orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały
SEL- seler i pochodne
GOR- gorczyca i produkty pochodne
SEZ- nasiona sezamu i pochodne
S02- dwutlenek siarki/ siarczyny
ŁUB- łubin i produkty pochodne
MCK- mięczaki i produkty pochodne
MLE b/LAK- mleko i pochodne bez laktozy
GLU ŻYT- zboża zawierające gluten żytni
GLU OW- zboża zawierające gluten owsiany
GLU JĘCZ- zboża zawierające gluten jęczmienny

Oznaczenia wskaźników odżywczych:

E- wielkość energetyczna wg. Rozp. 1169/2011/(kcal),
B- białko ogółem wg rozp. 1169/2011,
T- tłuszcz,
W- węglowodany ogółem,
Sól- sól,
K- potas,
Kw. Tł. Nasy.- kwasy tłuszczowe nasycone ogółem,
Bł. – błonnik pokarmowy,
Ener z B - % energii z białka,
Ener. z T - % energii z tłuszczów,
Ener. z W- % energii z węglowodanów,
Ener. z Bł.- % energii z błonnika,
W tym cukry – w tym cukry
WW- WW

Uprzejmie informujemy, że 20 października 2023 r. Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny Nr 4 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalu" wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

Jako załączniki do strony są do pobrania jadłospisy na każdy dzień ze wszystkimi szpitalnymi dietami.

W galerii znajdziecie Państwo zdjęcia posiłków, jakie spożywają nasi pacjenci.

Jadłospis na tydzień do pobrania od 02.12 do 08.12.2023 r.

Jadłospis na tydzień do pobrania od 25.11-01.12.2023 - korekta

Oznaczenie alergenów:

GLU PSZ – zboża zawierające gluten pszenny
SKO – skorupiaki i pochodne
JAJ – jaja i pochodne
RYB- ryby i pochodne
OZI- orzeszki ziemnie i pochodne
SOJ- soja i pochodne
MLE- mleko i pochodne wraz z laktozą
ORZ- orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały
SEL- seler i pochodne
GOR- gorczyca i produkty pochodne
SEZ- nasiona sezamu i pochodne
S02- dwutlenek siarki/ siarczyny
ŁUB- łubin i produkty pochodne
MCK- mięczaki i produkty pochodne
MLE b/LAK- mleko i pochodne bez laktozy
GLU ŻYT- zboża zawierające gluten żytni
GLU OW- zboża zawierające gluten owsiany
GLU JĘCZ- zboża zawierające gluten jęczmienny

Oznaczenia wskaźników odżywczych:

E- wielkość energetyczna wg. Rozp. 1169/2011/(kcal),
B- białko ogółem wg rozp. 1169/2011,
T- tłuszcz,
W- węglowodany ogółem,
Sól- sól,
K- potas,
Kw. Tł. Nasy.- kwasy tłuszczowe nasycone ogółem,
Bł. – błonnik pokarmowy,
Ener z B - % energii z białka,
Ener. z T - % energii z tłuszczów,
Ener. z W- % energii z węglowodanów,
Ener. z Bł.- % energii z błonnika,
W tym cukry – w tym cukry
WW- WW

05.12.2023 r. ( wtorek)

na talerzach płatki kukurydziane na mleku, chleb pszenny, chleb sitkowy, jajko gotowane 2 szt., rukola, masło, mandarynka 2 szt., w kubku herbata z cytryną i cukrem

Śniadanie - dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach zupa z ciecierzycy, bitka schabowa w sosie ziołowym, ryż paraboliczny, surówka z marchwi i chrzanu, w kubku kompot

Obiad - dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

04.12.2023 r. (poniedziałek)

na talerzach chleb razowy, masło, szynka lubelska, pomidor, masło, kefir, w kubku herbata

 Śniadanie - dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach zupa neapolitańska z makaronem, kotlet drobiowo- warzywny, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, w kubku kompot

Obiad - dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

01.12.2023 r. (piątek)

na talerzach kasza jaglana na mleku, ser biały, masło, dżem, bułka pszenna, chleb sitkowy, kiwi, w kubku herbata

Śniadanie - dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach barszcz czerwony, ryba pieczona, ziemniaki,. surówka z białej kapusty, kompot 

Obiad - dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

30.11.2023 r. (czwartek)

na talerzach kasza manna, chleb zwykły, chleb sitkowy, rukola, masło, szynka, w kubku herbata, sok z buraka i jabłka

Śniadanie - dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach zupa grochowa, kasza bulgur, gulasz, surówka z kapusty pekińskiej i papryką z sosem vinegret. kompot

 Obiad - dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

29.11.2023. r. (środa)

na talerzach makaron na mleku, ser żółty, chleb zwykły pszenny, chleb sitkowy, masło, ogórek kiszony, sok pomidorowy, w kubku herbata bez cukru

Śniadanie - dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach zupa dyniowa z grzankami, kotlet mielony, ziemniaki, surówka z buraczka, w kubku kompot

Obiad - dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

28.11.2023 r. (wtorek)

na talerzach płatki owsiane na mleku, chleb zwykły, masło, polędwicowa, pomidor, bułka drożdżowa, w kubku kakao

Śniadanie - dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach krupnik jęczmienny, indyk pieczony sos jarzynowy, ryż paraboliczny, fasolka szparagowa mrożona, w kubku kompot

  Obiad- dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

27.11.2023 r. (poniedziałek )

na talerzach jajecznica z cebula, chleb zwykły, chleb sitkowy, masło, ogórek kiszony, kasza gryczana na mleku, w kubku kompot, jabłko

Śniadanie - dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach zupa pieczarkowa z chlebem, makaron z  serem i jogurtem, w kubku

Obiad- dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

24.11.2023 r. (piątek)

na talerzach chleb razowy, ser biały, rzepa biała, masło, kefir, w kubku herbata bez cukru

 Śniadanie - dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach zupa pejzanka, kotlet rybny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, w kubku kompot

Obiad- dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

23.11.2023 r. (czwartek)

na talerzach ryż na mleku, pasztet, chleb zwykły pszenny, chleb sitkowy, masło, ogórek kiszony, w kubku herbata z cytryną i cukrem

Śniadanie - dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach zupa fasolowa, bitka drobiowa kasz bulgur, surówka z selera i jabłka z pestkami, w kubku kompot

  Obiad- dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

22.11.2023 r ( środa)

Na talerzach płatki jęczmienne na mleku, ser żółty, miód, masło, rukola, w kubku kakao

Śniadanie - dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach zupa szczawiowa, ryż paraboliczny, udko gotowane, surówka z czerwonej kapusty, w kubku kompot z jabłek

  Obiad- dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

21. 11. 2023 r. (wtorek)

na talerzach kasza jaglana na mleku, chleb zwykły, chleb sitkowy, ogórek kiszony, masło, szynka drobiowa, herbata z cukrem i cytryną.

Śniadanie - dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzu barszcz czerwony, ryż Basmati,  bitka drobiowa z sosem pietruszkowym, surówka z marchewki , w kubku kompot z jabłek

Obiad- dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

20. 11. 2023 r. (poniedziałek)

na talerzach płatki owsiane na mleku, chleb zwykły, chleb sitkowy, masło, papryka, 2 jajka gotowane, gruszka, herbata

Śniadanie - dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach zupa ogórkowa, makaron razowy, pulpet z sosem pomidorowym, sałata z jogurtem, w kubku kompot

 Obiad- dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

17.11.2023 r. (piątek)

na talerzach kasza jaglana na mleku, pasztet, masło, chleb pszenny, chleb sitkowy, masło, rukola, jabłko w kubku herbata

Śniadanie - dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzu zupa pejzanka, ryba pieczona, ryż brązowy, surówka z białej kapusty z olejem, w kubku kompot

 Obiad- dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

16.11.2023 r. (czwartek)

na talerzach kasza manna na mleku, chleb zwykły, chleb zsitkowy, masło, ser żółty pomidor w kubku herbata słodka

Śniadanie - dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

 na talerzach rosól z makaronem, udko z kurczaka gotowane, ryż biały, surówka z marchwi i jabłka, w kubku kompot

Obiad- dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

15.11.2023 r. (środa)

na talerzach wędlina, chleb razowy, masło, rzepa biała, serek homogenizowany naturalny, w kubku herbata bez cukru

Śniadanie - dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzu krupnik jęczmienny, schab duszony w sosie, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, w kubku kompot

Obiad - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

14.11.2023 r. (wtorek)

na talerzach płatki jęczmienne na mleku, bułka grahamka chleb pszenny, rukola, szynka z indyka, masło, kiwi, w kubku herbata

Śniadanie - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach zupa z ciecierzycy, pulpet z kaszą bulgur w sosie koperkowym , surówka z buraka papryki i cebuli, w kubku kompot

 Obiad- dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

13.11.2023 r. (poniedziałek)

na talerzach płatki owsiane na mleku, jajko, pomidor, masło chleb zwykły, chleb sitkowy w kubku herbata

Śniadanie - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach barszcz czerwony, kluski leniwe, surówka z marchewki w kubku kompot

Obiad - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

09.11.2023 r. (czwartek)

na talerzach chleb razowy, masło, szynka z indyka, papryka, rukola, kefir, w kubku herbata

Śniadanie- dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

 Na talerzach zupa brokułowa, gulasz wieprzowy , kasza jęczmienna, buraczki gotowane, w kubku kompot

Obiad - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

08.11.2023 r. (środa)

na talerzach ryż na mleku, chleb pszenny, chleb sitkowy, masło, ogórek kiszony, baleron z indyka, obok jogurt naturalny, w kubku herbata

Śniadanie - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach zupa zacierka, ryba pieczona, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, w kubku kompot

Obiad- dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

07.11.2023 r (wtorek)

na talerzach płatki owsiane na mleku, ser biały, miód, chleb zwykły, chleb sitkowy, masło, kiwi, w kubku kompot

Śniadanie - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

Na talerzach zupa fasolowa, schab duszony z sosem jarzynowym, kasza jęczmienna, surówka z marchwi chrzanu i słonecznika, w kubku kompot

 Obiad- dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

06.11.2023 r. (poniedziałek)

na talerzu 3 kromki chleba razowego, masło, pomidor 2 jajak gotowane na twardo, kefir, w kubku herbata bez cukru

Śniadanie- dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach zupa pejzanka, ziemniaki kotlet mięsno- warzywny, surówka z kapusty pekińskiej i warzyw, w kubku kompot

 Obiad- dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

03.11.2023 r. (piątek)

na talerzu chleb żytni 3 kromki, masło, ser biały, roszponka, obok sok pomidorowy w butelce, w kubku herbata bez cukru

Śniadanie- dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach krupnik ryżowy, ryba smażona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot

 Obiad- dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

 

02.11.2023 r. (czwartek)

na talerzach kasza manna na mleku, wędlina polędwicowa, masło, chleb, ogórek kiszony, w kubku herbata

Śniadanie - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

 na talerzach zupa grochowa, kotlet mielony, kasza jęczmienna, surówka z buraka papryki i cebuli, w kubku kompot

 Obiad- dieta podstawowa  (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

31.10.2023 r. (wtorek)

W talerzach zupa - płatki jęczmienne na mleku, jajko, chleb sitkowy, chleb pszenny, masło, rukola, herbatniki. W kubku herbata.

Śniadanie - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

na talerzach zupa brokułowa, bitka drobiowa z sosem jarzynowym i kaszą bulgur, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy w kubku

Obiad- dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

30.10.2023 r. (poniedziałek)

Szynka, płatki owsiane, chleb, masło, ogórek kiszony, dwa kiwi na talerzach. Obok w kubku herbata.

Śniadanie - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

Zupa pieczarkowa, zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami, surówka z kapusty pekińskiej i marchwi na talerzach. Obok w kubku kompot.

Obiad - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

27.10.2023 r. (piątek)

Płatki jęczmienne na mleku, chleb, masło 15g, ser żółty, papryka, pomidor, drożdżówka na talerzach. Obok w kubku herbata

Śniadanie - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

Zupa pomidorowa, ryba morszczuk pieczona, ziemniaki gotowane, surówka z kiszonej kapusty na talerzach. W kubku kompot z owoców.

Obiad - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

26.10.2023 r. (czwartek)

Szynka, chleb razowy, masło, sałata, papryka na talerzu. Obok jogurt i herbata w kubku.

Śniadanie - dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

Zupa jarzynowa, gulasz mięsno- warzywny, kasza jęczmienna, surówka z jarzyn na talerzach. Obok w kubku kompot z owoców

Obiad - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

25.10.2023 r. (środa)

Na talerzu: ser biały, papryka świeża, pomidor, masło i chleb razowy. Obok butelka z sokiem ze świeżych pomidorów oraz kubek z herbatą.

Śniadanie - dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

Zupa z ciecierzycy, pieczeń rzymska, sos jarzynowy, ziemniaki gotowane, sałata ze szczypiorem i jogurtem na talerzach. Obok kompot owocowy w kubku.

Obiad - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

24.10.2023 r. (wtorek)

Śniadanie dietetyczne z ograniczeniem cukrów prostych: chleb razowy, polędwicowa, papryka świeża, sałata, masło, serek wiejski, herbata

Śniadanie - dieta z ograniczeniem cukrów prostych (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

Kapuśniak z ziemniakami i kiszoną kapustą, bitka drobiowa duszona z sosem jarzynowym, ziemniaki gotowane i buraczki zasmażane na talerzach. W kubku kompot owocowy

Obiad - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

23.10. 2023 r. (poniedziałek)

 śniadanie

Śniadanie - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

 obiad

Obiad - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

20.10.2023 r. (piątek)

Owsianka, jabłko, twarożek z chlebem, masło, miód, szczypiorek rozłożone na talerzach, herbata w kubku.

Śniadanie - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)

IMG 5902 1

Obiad - dieta podstawowa (Fot. Dział Żywienia SPSK Nr 4 w Lublinie)